1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Nemačka: veći broj napada na objekte za smeštaj izbeglica

3. mart 2023.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u 2022. zabeležilo znatno više napada na objekte za smeštaj izbeglica nego proteklih godina. Najčešće je u pitanju desničarsko nasilje. Levica u Bundestagu poziva na uzbunu.

https://p.dw.com/p/4O9p7
Neko je u oktobru 2022. podmetnuo požar na objektu u Baucenu planiranom za smeštaj izbeglica
Neko je u oktobru 2022. podmetnuo požar na objektu u Baucenu planiranom za smeštaj izbeglicaFoto: Paul Glaser/dpa-Zentralbild/picture alliance

Prošle godine je broj napada na objekte za smeštaj izbeglica znatno porastao. Zabeležen je 121 napad, oštećena je imovina ili su napadnuti ljudi. To je za čak 73 odsto više nego 2021. kada je zabeleženo 70 sličnih krivičnih dela.

To proističe iz preliminarne statistike koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo kao odgovor na pitanje poslaničkog kluba Levice u Bundestagu. Uprkos porastu, broj takvih napada još uvek je znatno manji u odnosu na onaj iz 2015. na vrhuncu izbegličke krize. Tada je zabeleženo 1.048 napada na smeštajne objekte podnosilaca zahteva za dodelu političkog azila.

-pročitajte još: Migracije će opet biti povod za proteste u Nemačkoj

Osim toga, prošle godine se zbilo 1.248 napada na podnosioce zahteva za azil izvan objekata za smeštaj. To je otprilike nivo od godine pre te, kada je zabeleženo 1.259 slučajeva. U proseku su u Nemačkoj dnevno tri podnosioca zahteva za azil žrtve napada. Najčešće se radilo o desničarski motivisanom nasilju.

Berlin jedva izlazi na kraj sa brojem izbeglica

Levica je uznemirena

To je prvi put od 2015. da je broj napada porastao. U izveštaju se navode i razlozi – ukidanje protivpandemijskih mera i porast broja izbeglica. Prošle godine je u Nemačku došlo znatno više izbeglica, pre svega usled ruske invazije na Ukrajinu. Od januara do decembra 2022. u Nemačkoj je azil zatražilo 218.000 osoba – toliko ih je bilo poslednji put 2016. godine. Osim toga u zemlju je došlo otprilike milion Ukrajinaca.

Stručnjakinja poslaničkog kluba Levice za izbeglička pitanja Klara Binger, uznemirena je zbog učestalosti napada: „Izbeglice koje ovde traže bezbednost i zaštitu, dovode se u stanje velikog straha“, rekla je ona. Podsetila je na stravične događaje iz 1992. kada su ekstremni desničari napali jedan izbeglički dom i Centralu za prijem izbeglica u Rostoku. Tada je zapaljena zgrada, a neki od okupljenih ljudi su aplaudirali. Klara Binger je rekla: „Hoćemo li da čekamo da se Rostok-Lihtenhagen ponovi?“

dd (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.